Heb ik nog recht op de bruidsgave?

Wij woonden in Iran en zijn daar 2004 getrouwd. We wonen nu 10 jaar in Nederland en ik wil scheiden. In de huwelijksakte is bepaald dat mijn man mij een Bruidsgave moet betalen van 100 Iraanse gouden Bahar Azadi-munten als hij de scheiding aanvraagt. Moet ik nu maar wachten tot hij de scheiding vraagt?

Het komt vaak voor dat partijen in Islamitische landen in de huwelijksakte vermelden dat een bruidsgave wordt betaalt. Dit wordt vermeld in de huwelijksakte. In dit geval hebben jullie dat ook gedaan. De bruidsgave moet worden gezien als een afspraak waarvan je nakoming kan vragen. Een voorwaarde dat je de bruidsgave niet krijgt als jij de scheiding zou aanvragen wordt in Nederland in strijd geacht met “de openbare orde en goede zeden”. Dit betekent dat jij de scheiding kan aanvragen zonder dat je je recht op de bruidsgave verspeeld. De waarde van de gouden munten mag in Euro’s worden uitbetaald. 100 gouden Bahar Azadi munten zijn nu ongeveer € 50.000 waard.
Er is en verschil tussen de bruidsgave en de bruidsschat. Over het algemeen kan je zeggen dat bij een bruidsgave sprake is van een gift van de man aan de vrouw, dat wordt geschonken bij het huwelijk. De vrouw kan vrij hierover beschikken en het valt niet in een gemeenschap van goederen. Met een bruidsschat wordt over het algemeen een gift bedoeld dat de ouders van de vrouw aan haar meegeven.

Meer weten over een onderwerp?